Kuitenkin
ulkona on vielä niin kylmä, ettei tunnu alkavalta kesältä. Olen palellut kaksi
päivää niin ytimiä myöten, että edes kuuma suihku ja villasukat eivät tunnu
poistavan jatkuvaa hytinää. Onko tämä joku talven viimeinen henkäys, viimeinen
isku ennen loppua?
Aurinko
kuitenkin on jo lämmin, lähes kuumottava, vaikka ilma on hyinen. Myös muut
asiat ovat jo alkaneet tehdä tätä kevättä, tulevaa kesää. Yksi selvistä kevään
ja kesän merkeistä on lapsen synttärit, meidän kevätesikon.
Kolme vuotta
tuli mittariin muutama viikko sitten. Lapsen vanhenemista on juhlistettu niin
neuvolakäynnillä kuin sukulaisille järjestetyillä synttäreillä. Neuvola oli
täysi fiasko. Tunnin poika huusi suoria vastalauseita neuvolatädin tehtäviin. ”EN
HALUA”, ”EN OSAA”, ”EN TIIÄ”, ”MENNÄÄN POIS”. Mutta täti ei luovuttanut, enkä
minä. Neuvottelin neuvottelemasta päästyäni ja ajattelinkin seuraavaksi hakea
johonkin europarlamenttiin hommiin. Näillä taidoilla neuvoteltaisiin Suomen
maataloudelle tuplatuet. Onko kuitenkin melko viheliäinen tunne, kun tietää,
että lapsi on ihan fiksu, nokkela, osaavainen ja tietäväinen tapaus, mutta vastustaa
kaikkien, siis KAIKKIEN, taitojensa esittelyä eikä ole tunnistavinaan kissaa. Lisäksi lapsi päättää ensimmäistä kertaa kokeilla juuri
neuvolassa, miten kirkuminen vaikuttaa aikuisiin. No sehän vaikuttaa siten, että
äiti siirtyy uhkailuun, kiristykseen ja lahjontaan. Ei siis mitään uutta auringon alla.
Juhlat sen
sijaan onnistuivat hyvin! Vieraat tulevat kaukaa keski-Suomesta ja Pohjois-Savosta,
joten olemme perinteisesti tarjonneet joka juhlilla ruuan ja kahvit päälle. Joka kerta
tarjolla on ollut keittoa; tänä vuonna tarjosimme kasvis-kookossosekeittoa ala
mutu&misa. Keitosta tuli hitsin hyvää, mutta reseptiä ei ole laittaa
jakoon, sillä keitto nimensä mukaisesti syntyi mutulla ja misalla. Musta tuntuu
ja miten sattuu. Kuvaakaan ei ole. Alla
on kuitenkin ranskalaisin viivoin keiton ainesosat, joita voi sitten mutuilla
ja misailla oman näkemyksensä mukaan:
- perunoita
- porkkanaa
- sellerin vartta
- lanttua
- suuret keittojuurekset ja suikalevihannekset (pakasteesta)
- kana- ja kasvislientä
- 1-2 cm tuoretta inkivääriä hienonnettuna
- mausteena jeeraa, yrttejä ja tuoretta persiljaa silputtuna
- kookoskermaa (kookosmaito on mielestäni liian vetistä ja ohutta)
- ruokakermaa (voi hyvin korvata soijakermalla)
Keiton
kaverina tarjoiltiin Suomen paras leipomo -ohjelmastakin tutun PH7-leipomon
leipää. Toinen leivistä oli mahtavan, upean, ihan mielettömän hyvän makuista
tummaa ja appelsiinista leipää, jossa on hitunen lakritsia. Leipä on saaristolaisleivän
tyyppinen, mutta makeampi ja hiukan vahvempi. Sopi MAINIOSTI kevyen keiton
kaveriksi.
Koska lapsi
on lähestulkoon kokonaan päässyt allergioistaan, tein kakun tänä vuonna hänen
omien toiveidensa mukaisesti. Laitoin lapsen käteen Kotilieden ison leivontakirjan,
jota hän innolla alkoi selata. Suosikikseen lapsi valitsi Ystävänpäiväkakun (lumikakun)… usko äidin taitoihin oli siis täysin epärealistinen.
Toteutin varsinaisen kakun lapsen valitseman ohjeen mukaan, mutta vaahtokarkkikuorrutuksen ja täydellisten lumihiutalejäljitelmien sijaan päällystin kakun marsipaanilla ja taiteilin tummasta ja valkoisesta suklaasta pajunkissakoristeita. Pari kourallista suklaamunia ympärille ja avot - lapset on aivopesty rakastamaan leipuria.
Kakku onnistui yllättävän hyvin, vaikka pohjana kakussa on ns. sienipohja, joka vaatii kananmunien hurjan pitkää vaahdottamista ja johon lisätään kuumaa vettä vaahdotuksen aikana. Kananmunavaahto kasvoikin kasvamistaan, eikä lopulta mahtunut kulhoon, jossa sitä käsikäyttöisellä vatkaimella vatkasin. Lopputulema: ensi jouluksi ostan itselleni lahjaksi oikean monitoimivatkaimen, joka vatkaa sörsselit keittiön perällä itsekseen ilman, että omia rystysiä tarvitsee uittaa vaahdossa. Koska vaahtoa sitten oli silmämääräisesti kolmen kakun verran, oli kuiva-aineiden sotkeminen vaahdon joukkoon melko haastavaa. Lopputulema: kulhon pohjalle jäi VALTAVA jauhoklöntti, jonka löysin vasta paistetun ja kumotun kakun pinnasta.
Vinkki: jos
kakkusi pinnalta löytyy jauhoklöntti, ota imuri ja imuroi jauhot talteen kakun
päältä.
Jauhoklöntin
poiston jälkeen kakkuun jäi lapsen nyrkin mentävä aukko. Onneksi mies oli
valinnut omaksi duunikseen juhlien voileipäkakkujen valmistamisen, joten
paahtoleipää löytyi huushollista suurempaankin tarpeeseen. Täytin reiän
paahtoleivällä, ja ajattelin, että on onpa sympaattista: kakulla on nyt paikka
sydämessä.
Kakusta tuli
hyvä, itsesasiassa niin hyvä, että aion tehdä sellaista uudelleenkin, vaikka
yleensä tapanani ei ole jämähtää mihinkään tiettyihin resepteihin. Täytteenä
kakun välissä oli sekä vaniljaista mustikkarahkaa että sitruunatuorejuustotäytettä. Reseptiä
voisi kuitenkin jatkossa varioida: ensi
kerralla laitan mustikoiden tilalle vadelmia. Sitruuna tuo niin ihanaa raikkautta
ja vastakohtaa marjoille, että se saa pysyä tuollaisenaan. Kakun
kostutuksen hoidin reseptin mukaan Spritella, hyvin toimi!
Koska
kakkuun ei tule kuohukermakuorrutetta, on se ihan helppo tehdä maidottomanakin.
Maidottomassa versiossa korvaisin
- -
kuningatarrahkan
mustikkasoijajogurtilla (Alpro) TOSI HYVÄÄ!!
- -
Vispi-vaahdon
vispautuvalla soijavalmisteella
- -
sitruunatuorejuuston
sitruunamehulla maustetulla soijatuorejuustolla
- -
tumma
suklaa maidottomalla tummalla suklaalla (esim. Panda)
- ONGELMA
korvaamisessa on täytteiden kiinteyttäminen niin, että ne pysyvät kakun
sisällä. Ohjeen mukaisessa vaniljakastikejauheessa on maitoa, mutta
kiinteyttämisen voi varmasti hoitaa myös liivatteella (sulattaa mustikkamehun
joukkoon).
Kakkupohjana
voi käyttää varmasti hyvin munatonta kakkupohjaa. Tosin munaton pohja kohoaa
huonommin kuin monen munan kakkupohja. Koska pohja on saatava leikattua
kolmeen osaan, on hyvä varautua erittäin terävällä veitsellä tai yhdellä
varapohjalla.
Lisäksi
leivoin kahvipöytään myös kaikenmaailmankeksejä, jotka olivat
päättämättömyyteni ruumiillistumia. Koska en osannut päättää, teenkö
suklaakeksejä, pähkinäisiä keksejä vai marjaisia keksejä, laitoin kaikkea
taikinan joukkoon. Reseptinä käytin tätä keksireseptiä.
Taikinan joukkoon laitoin lisäksi
-
80
g tummaa suklaata rouhittuna
-
80
g valkoista suklaata rouhittuna
(loput suklaista käytin kakun koristeluun)
(loput suklaista käytin kakun koristeluun)
0.75
dl suolapähkinöitä rouhittuna
- 0.75
dl kuivattuja karpaloita
Hyviä tuli!
Me likes.. ja jokunen kehukin saatiin, joten leipuri kiittää ja suunnittelee jo uusia aluevaltauksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti