tiistai 16. heinäkuuta 2013

Maidoton ja munaton mustikkajuustokakku (täh?)

Olen jo pitkään odottanut, että pääsen laittamaan erään bravuurireseptini tänne. Olen pantannut ohjetta, sillä kuva on puuttunut. Nyt sain sitten senkin.

Resepti on tuorejuustottoman juustokakun ohje, jonka olen itse säveltänyt kokemuksen ja kokeilujen kautta. Kun ihmiseltä kielletään maito ja kananmunat, juuri niitä alkaa tehdä mieli, vaikkei koskaan ole ollutkaan mikään fanaattinen maidon ja munan kuluttaja. Mutta kun elämässä yleensä haluaa sitä mitä ei saa. Siksi lapsen allergiat ovat tehneet minusta suuren juustokakkuvinkujan. Tekisi mieli kokeilla kaikenlaisia uusia, eksoottisia ja varmasti maistuvia juustisreseptejä. Kokeilla Baileys-juustokakkua, lime-valkosuklaa-mansikkajuustokakkua, suklaajuustokakkua tai tehdä kerrankin koko juustokakku uunissa, jolloin se vaatisi myös kananmunaa. Juustokakkuhimoni yltyi alkukesästä voittamattomaksi, joten päätin uskaltaa kokeilla vaihtoehtoista juustokakkua ja tehdä sen täysin munattomana ja maidottomana.

Tämän juustokakun "juusto" on soijatuorejuustoa, joka maistuu purkista nuolaistuna melkoisesti soijalta (yäk!). Mutta kun täytteen maustaa tuhdisti, ei soijaista sivumakua huomaa lainkaan. Juuston joukkoon sekoitettava Apro Soyan airy & creamy -vaahto ei maistu juuri miltään, se tuo ainoastaan samettisen rakenteen täytteeseen. Olen tehnyt kakkua muutamaan otteeseen ja yhtä poikkeusta lukuunottamatta aina mustikasta. Kerran kokeilin ohjeesta myös hedelmäistä versiota, eli laitoin täytteeseen purkin persikkapilttiä, säilykepersikan paloja ja päällystin kakun hedelmäpilttikiilteellä.
Hedelmäinen maku jäi kuitenkin melko vienoksi eikä onnistunut piilottamaan soijan makua (yäk!). Hedelmätäyte onnistuisi varmasti paremmin esim. mangosta, jolloin juuston ja kerman joukkoon voisi sotkea mangopilttiä ja/tai itse soseutettua mangoa (tosi ihana ja täyteläinen maku!). Tällöin kiilteen voisi tehdä esim. mango-appelsiinimehusta. Valitettavasti perilliseni on allerginen mangollekin, joten kyseistä kakkua ei tulla näkemään meidän pöydässä.

Mustikkasoijajuustokakku

Pohja:
n. 200 g Digestive-keksejä hienonnettuna
n. 100 g pehmeää margariiniä (sininen Keiju on maidoton)

Täyte:
1 prk Alpro Soya airy & creamy soijakermavaahtoa
1 prk maustamatonta soijatuorejuustoa
1 sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 prk mustikkapilttiä tai 1, 5 dl itse soseutettua mustikkaa 
6 liivatelehteä
0,5 dl marjamehua
(1-2 dl tuoreita, kiinteitä mustikoita tai jäisiä, ehjiä pakastemustikoita)

Päälle:
1 prk mustikkapilttiä
3 liivatelehteä
1,5 dl marjamehua
 
TAI

Päälle:
tuoreita mustikoita niin paljon, että mustikat peittävät kakun
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Hienonna keksit ja sekoita (käsin) pehmeä rasva keksimurujen joukkoon. Painele keksi-rasvaseos irtopohjavuoan pohjalle (pohjan voi ensin peittää leivinpaperilla. "Lukitse" leivinpaperi pohjan ja reunojen väliin). Laita pohja jääkaappiin kovenemaan. 

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Valmista täyte vaahdottamalla ensin kerma kiinteäksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon tuorejuusto, sokerit ja mustikkasose ja sekoita hyvin niin, että tuorejuusto pehmentyy. Lämmitä marjamehu kuumaksi ja sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Valuta sitten neste ohuena vanana täytteen joukkoon koko ajan huolella vatkaten. Halutetessasi voit lopuksi lisätä täytteen joukkoon kiinteitä mustikoita. Sekoita mustikat varovasti käännellen tasaisesti täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku muutamaksi tunniksi (väh. 2 tuntia) jääkaappiin hyytymään.

Jos käytät kakun päällä mehukiillettä, lämmitä marjamehu ja mehuun sekoitettu piltti kuumaksi. Sekoita mehun joukkoon kylmässä vedessä pehmitetyt liivatelehdet. Anna kiilteen jäähtyä hetki ja kaada varovasti hyvin hyytyneen juustomassan päälle. Kiille sulattaa nopeasti hyytyneen juuston, joten tämä työvaihe vaatii tarkkuutta ja yleensä myös pari perkelettä. Laita kakku lopuksi hyytymään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.



Jos käytät kakun päällä tuoreita marjoja ja vesikiillettä, aloita asettelemalla marjat kakun päälle. Valmista sitten kiille sokeripaketissa olevan ohjeen mukaan. Kun kiille on hieman jäähtynyt, valuta se varovasti mustikoiden päälle. Kaikkea kiillemäärää ei välttämättä tarvitse käyttää. Kiilteen määrää riippuu mustikoiden määrästä. Laita kakku jääkaappiin hyytymään joksikin aikaa.



 PS. Jos laitat juustomassan joukkoon pakastettuja mustikoita, pidä huoli, etteivät mustikat päästä ollenkaan nestettä. Muuten massasta tulee ruma, kun neste jää hyytyneen massan sisään "mustikkavesi-ilmapalloiksi".



Toivottavasti ohjeesta on joskus jollekin munatonta ja maidotonta leivontaa vielä vierastavalle leipojalle iloa. Meillä kakku on ainakin maistunut sekä allergisille että allergiattomille! Ja mustikat tuntuvat olevan mieleinen täyte varsinkin lapsen makuun... Itsehän tekisin kakun mieluiten Baileys-likööristä ja tummasta suklaasta, mutta multa ei taideta kysyä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti