tiistai 30. heinäkuuta 2013

Sitoutumiskammoisen sidontayritys

Olen luonteeltani vapaa sielu siinä mielessä, etten pidä, että minua sidotaan liian tiukasti ja liian pitkäksi aikaa johonkin asiaan. Siis en pidä siitä, että minut sidotaan. Itse saatan kyllä ottaa vastaan pitkiäkin projekteja, jotka vaativat sitoutumista. Tai no, yksi heikkouksistani on kesken jättäminen, joten en oikeastaan ole kovin hyvä sitoutumaan niihinkään projekteihin. 

Perusluonteeseeni kuuluu, että jokin projekti, ajatus tai aikomus on koko ajan kesken. Olen aina ollut hyvä aloittamaan, mutta lopetushommat jää helposti vaiheeseen. Siitä kertovat niin monet ostetut, saadut ja kirjastosta lainatut kirjat, joista on taitettu sivun yläreuna sadannen sivun paikkeilla. Taipumuksesta keskeneräisyyteen kertovat puoliksi juodut kylmät kahvimukit tv:n päällä, takapihalla, yöpöydällä, pesuhuoneessa, lastenhuoneen lattialla. Samasta kyvyttömyydestä viedä asioita loppuun asti kertovat myös juurikasvu, nurkkaan tuettu kangaspino ompelukoneen päällä, verhojen ompelemattomat alareunat ja eteisessä lojuvat roskispussit.

Toisaalta kaiken tämän taustalla on myös malttamattomuus olla aloittamatta jotain uutta, vaikka edelliset projektit olisivat vielä kesken. Kun keksi hyvän idean tai suunnitelman, on toteutuksen asteelle siirryttävä heti ellei välittömästi. Hätäisyydestä kärsii sitten sekä stressaantunut mieli että projektin lopputulos.

En myöskään pidä roikkuvista ihmisistä, sillä en usko, että osaisin itse sitoutua ihmisiin yhtä tiiviisti. En usko, että pitäisin siitäkään, jos roikkuja on kasvi. No nyt on kuitenkin päässyt niin käymään.

Jokaisella meistä on varmastikin lista asioista, joita haluaisi joskus kokeilla. Yksi minun listani asioista on ollut bonzaipuun kasvattaminen. Tiedän että se on haastavaa. Se on vaikeampaa kuin orkidean saaminen kukkimaan. Se on sitovampaa kuin tomaatin kasvattaminen, tai oikeastaan minkään muun tuntemani kasvin elättäminen. Ja nyt minulla on sellainen, koska nyt siihen on paras hetki. On kesä ja minulla on ollut vain aikaa.



Kaunis bonzainini vaatii, että kastelen sitä joka päivä alkuillasta. Bonzainini rakastaa suihkuttelua, eli minun on annettava sille suihkut sumutepullolla mieluiten usein, mutta ei kuitenkaan silloin, kun aurinko osuu lehtiin. Puu vaatii valoisimman kohdan asunnossamme, joten kaikki muut siis siirtyköön pois tieltä. Vaikka aamuaurinko paistaa kuumasti sisään, kaihtimia ei suljeta, koska on bonzainini valokylpyjen aika. Talvella joudun mahdollisesti hankkimaan sille aivan oman lampun, jotta sen henki pihisisi tässä 80-luvun lopun pimeässä, kolkossa rivitalossa. Kun lähdemme reissuun, joko otan puuni mukaan tai hankin sille hoitopaikan, ellen halua sanoa sille välittömiä hyvästejä. Viime mökkireissun ajan puu oli hoidossa mummolassa, ja erittäin hyvässä hoidossa olikin. Se tuli takas kotio uusien nuppujen kanssa.

Luotto on tällä hetkellä kova. Kyllä minä tuon puun elätän. Huomasin jo, että puu silminnähden nautti pienestä sadevesikylvystä, kun laitoin sen pihamaalle pienoisen tulvan iskiessä tänne Vantaalle. Onneksi en unohtanut sitä ulos, tällä kertaa. En tiedä, onko tämä bonzai minulle kahden kuukauden, puolen vuoden vai monen vuoden projekti, mutta nyt se tuo minulle kovasti iloa eikä ole tuntunut vielä lainkaan liian sitovalta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti